Recept forrása: Saját fejlesztésű recept
Recept származási országa: Olasz ihletésű
Kategória: Sós péksütemény
Contents
A pizzás csiga egy igazán ropogĂłs, kĂvĂĽl aranybarna, belĂĽl pedig puha Ă©s Ăzletes sĂłs sĂĽtemĂ©ny, amely tökĂ©letes uzsonnára, bulikra vagy akár reggelire is. Friss paradicsomszĂłsz, olvadĂł sajt Ă©s fűszeres töltelĂ©k – minden egy helyen, amit a pizza szerelmesei imádni fognak!
⏳ ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘
- ElĹ‘kĂ©szĂtĂ©s: 20 perc
- Kelesztés: 45-60 perc
- Sütés: 20-25 perc
- Teljes idő: kb. 1,5-2 óra
🍽 Mennyiség
- 12-16 db pizzás csiga
🛒 Összetevők
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 7 g szárĂtott Ă©lesztĹ‘ (vagy 25 g friss Ă©lesztĹ‘)
- 1 tk cukor
- 1 tk sĂł
- 250 ml langyos vĂz
- 3 ek olĂvaolaj
Töltelék:
- 200 ml sűrű paradicsomszósz
- 1 gerezd fokhagyma (zĂşzva)
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 csipet só és bors
- 100 g sonka vagy szalámi (aprĂtva, opcionális)
- 150 g reszelt sajt (mozzarella vagy trappista)
- 50 g parmezán (opcionális, extra ĂzĂ©rt)
Tetejére:
- 1 felvert tojás (a kenéshez)
- Extra reszelt sajt
🥣 ElkĂ©szĂtĂ©s
1. A tĂ©szta elkĂ©szĂtĂ©se
- Egy tálban keverd össze a langyos vizet, cukrot Ă©s Ă©lesztĹ‘t, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, amĂg felfut.
- Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sĂłt, majd öntsd hozzá az Ă©lesztĹ‘s keverĂ©ket Ă©s az olĂvaolajat.
- Gyúrd össze rugalmas, lágy tésztává (ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet vagy vizet).
- Takard le egy tiszta konyharuhával, Ă©s hagyd meleg helyen kelni 45-60 percig, amĂg duplájára nĹ‘.
2. A töltelĂ©k elkĂ©szĂtĂ©se
- Keverd össze a paradicsomszószt a zúzott fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal.
- AprĂtsd fel a sonkát vagy szalámit (ha használsz), Ă©s reszeld le a sajtot.
3. A pizzás csiga formázása
- A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki egy kb. 30×40 cm-es téglalappá.
- Kend meg a paradicsomos szósszal, majd szórd meg a reszelt sajttal és a sonkával vagy szalámival.
- A hosszabbik oldalánál kezdve tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset.
- Éles kĂ©ssel vágd kb. 2 cm vastag szeletekre, majd helyezd Ĺ‘ket sĂĽtĹ‘papĂrral bĂ©lelt tepsire.
4. SĂĽtĂ©s elĹ‘kĂ©szĂtĂ©se Ă©s sĂĽtĂ©s
- A pizzás csigákat takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni még 15-20 percig.
- Közben melegĂtsd elĹ‘ a sĂĽtĹ‘t 180°C-ra (alsĂł-felsĹ‘ sĂĽtĂ©s).
- A csigák tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg extra reszelt sajttal.
- SĂĽsd 20-25 percig, amĂg aranybarnára sĂĽlnek.
🍽 Tálalás
- Frissen, még melegen az igazi, de légmentesen zárva 2-3 napig is eláll.
- KĂnálhatsz mellĂ© extra paradicsomszĂłszt vagy fokhagymás tejfölt mártogatĂłsnak.
- Tökéletes bulikra, uzsonnára vagy akár reggelire is!
🔥 Tippek és trükkök
- Ha extra ropogós csigákat szeretnél, a sütési idő végén kapcsold be a grillfunkciót 2-3 percre.
- A tĂ©sztába tehetsz egy kis reszelt parmezánt is, hogy mĂ©g Ăzesebb legyen.
- Ha pikánsabb Ăzt szeretnĂ©l, keverj a paradicsomszĂłszba egy kis csilit.
- Vegán változat: Használj növényi sajtot és növényi tejjel készült tésztát.
Jó étvágyat és élvezd a legfinomabb pizzás csigát! 🍕🥰