Recept forrása: Saját fejlesztésű recept
Recept származási országa: Olaszország
Kategória: Főétel, pizza
Contents
A szalámis pizza az egyik legnĂ©pszerűbb pizzafajta: ropogĂłs tĂ©szta, fűszeres paradicsomszĂłsz, olvadĂł sajt Ă©s Ăzletes szalámi – egyszerű, mĂ©gis tökĂ©letes harmĂłniát alkot. Otthon is könnyedĂ©n elkĂ©szĂtheted, Ă©s garantáltan jobb lesz, mint a rendelĹ‘s változat!
⏳ ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘
- ElĹ‘kĂ©szĂtĂ©s: 20 perc
- Kelesztés: 45-60 perc
- Sütés: 10-15 perc
- Teljes idő: kb. 1,5-2 óra
🍽 Mennyiség
- 1 db nagy (32 cm-es) pizza vagy 2 kisebb (26 cm-es)
🛒 Összetevők
Tészta:
- 300 g finomliszt (vagy pizzaliszt – Tipo 00)
- 7 g szárĂtott Ă©lesztĹ‘ (vagy 20 g friss Ă©lesztĹ‘)
- 1 tk cukor
- 1 tk sĂł
- 180 ml langyos vĂz
- 2 ek olĂvaolaj
ParadicsomszĂłsz:
- 200 ml passzĂrozott paradicsom (sűrĂtett paradicsom vagy házi paradicsomszĂłsz)
- 1 gerezd fokhagyma (zĂşzva)
- 1 tk oregánó
- ½ tk bazsalikom
- 1 csipet só és bors
- 1 ek olĂvaolaj
Feltét:
- 150 g reszelt mozzarella
- 80-100 g szeletelt szalámi (olasz szalámi, pepperoni vagy csĂpĹ‘s kolbász)
- Opcionálisan extra sajt (pl. parmezán)
🥣 ElkĂ©szĂtĂ©s
1. A pizzatĂ©szta elkĂ©szĂtĂ©se
- Egy tálban keverd össze a langyos vizet, cukrot Ă©s Ă©lesztĹ‘t, Ă©s hagyd állni 5-10 percig, amĂg felfut.
- Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sĂłt, majd öntsd hozzá az Ă©lesztĹ‘s keverĂ©ket Ă©s az olĂvaolajat.
- Gyúrd össze rugalmas, lágy tésztává (ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet).
- Takard le egy konyharuhával, Ă©s hagyd meleg helyen kelni 45-60 percig, amĂg duplájára nĹ‘.
2. A paradicsomszĂłsz elkĂ©szĂtĂ©se
- Egy kis lábasban hevĂts fel 1 ek olĂvaolajat, Ă©s pirĂtsd meg rajta a zĂşzott fokhagymát pár másodpercig.
- Add hozzá a passzĂrozott paradicsomot, oregánĂłt, bazsalikomot, sĂłt Ă©s borsot, majd kevergetve fĹ‘zd 5-10 percig, amĂg kissĂ© besűrűsödik.
- Hagyd kihűlni.
3. A pizza összeállĂtása
- MelegĂtsd elĹ‘ a sĂĽtĹ‘t 220-230°C-ra (ha van pizzaköved, tedd be elĹ‘melegĂteni).
- NyĂşjtsd ki a megkelt tĂ©sztát kb. 3-4 mm vastagságĂş kör alakĂşra, Ă©s helyezd egy sĂĽtĹ‘papĂrral bĂ©lelt tepsire vagy pizzakĹ‘re.
- Kend meg a paradicsomszĂłsszal, majd szĂłrd meg a reszelt sajttal.
- Helyezd rá a szalámi szeleteket, egyenletesen elosztva.
4. Sütés
- ForrĂł sĂĽtĹ‘ben sĂĽsd 10-15 percig, amĂg a sajt szĂ©pen megolvad, Ă©s a szĂ©lek aranybarnára pirulnak.
- Ha extra ropogós aljat szeretnél, helyezd közvetlenül egy forró pizzakőre vagy tepsi hátuljára.
🍽 Tálalás
- Frissen, forrĂłn a legjobb!
- Tálalhatod friss rukkolával, parmezánforgáccsal vagy egy kis csĂpĹ‘s olajjal.
- Egy pohár vörösbor vagy egy hideg kĂłla tökĂ©letes kĂsĂ©rĹ‘je!
🔥 Tippek és trükkök
- Ha vékony tésztát szeretnél, ne hagyd túl vastagra nyújtva, és ne keleszd másodszor sütés előtt.
- Ha vastagabb, kenyérszerű tésztát szeretnél, formázás után hagyd még 15-20 percet kelni a tepsiben.
- Ropogósabb állagért a sütés végén pár percig kapcsold be a grillfunkciót.
- Ha fűszeresebb pizzát szeretnĂ©l, a szalámi alá kenhetsz egy kis csĂpĹ‘s paprikakrĂ©met vagy chilipehelyt szĂłrhatsz rá.
- További variációk: tehetsz rá olajbogyót, gombát, paprikát vagy extra mozzarellát.
Jó étvágyat és élvezd a tökéletes házi szalámis pizzát! 🍕🔥