🍕 Szalámis pizza – Klasszikus, ropogós házi változat

Receptzsonglőr
4 Min Read

Recept forrása: Saját fejlesztésű recept
Recept származási országa: Olaszország
Kategória: Főétel, pizza

A szalámis pizza az egyik legnépszerűbb pizzafajta: ropogós tészta, fűszeres paradicsomszósz, olvadó sajt és ízletes szalámi – egyszerű, mégis tökéletes harmóniát alkot. Otthon is könnyedén elkészítheted, és garantáltan jobb lesz, mint a rendelős változat!


⏳ Elkészítési idő

  • ElĹ‘kĂ©szĂ­tĂ©s: 20 perc
  • KelesztĂ©s: 45-60 perc
  • SĂĽtĂ©s: 10-15 perc
  • Teljes idĹ‘: kb. 1,5-2 Ăłra

🍽 Mennyiség

  • 1 db nagy (32 cm-es) pizza vagy 2 kisebb (26 cm-es)

🛒 Összetevők

Tészta:

  • 300 g finomliszt (vagy pizzaliszt – Tipo 00)
  • 7 g szárĂ­tott Ă©lesztĹ‘ (vagy 20 g friss Ă©lesztĹ‘)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk sĂł
  • 180 ml langyos vĂ­z
  • 2 ek olĂ­vaolaj

ParadicsomszĂłsz:

  • 200 ml passzĂ­rozott paradicsom (sűrĂ­tett paradicsom vagy házi paradicsomszĂłsz)
  • 1 gerezd fokhagyma (zĂşzva)
  • 1 tk oregánĂł
  • ½ tk bazsalikom
  • 1 csipet sĂł Ă©s bors
  • 1 ek olĂ­vaolaj

Feltét:

  • 150 g reszelt mozzarella
  • 80-100 g szeletelt szalámi (olasz szalámi, pepperoni vagy csĂ­pĹ‘s kolbász)
  • Opcionálisan extra sajt (pl. parmezán)

🥣 Elkészítés

1. A pizzatészta elkészítése

  1. Egy tálban keverd össze a langyos vizet, cukrot és élesztőt, és hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
  2. Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.
  3. Gyúrd össze rugalmas, lágy tésztává (ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet).
  4. Takard le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 45-60 percig, amíg duplájára nő.

2. A paradicsomszósz elkészítése

  1. Egy kis lábasban hevíts fel 1 ek olívaolajat, és pirítsd meg rajta a zúzott fokhagymát pár másodpercig.
  2. Add hozzá a passzírozott paradicsomot, oregánót, bazsalikomot, sót és borsot, majd kevergetve főzd 5-10 percig, amíg kissé besűrűsödik.
  3. Hagyd kihűlni.

3. A pizza összeállítása

  1. Melegítsd elő a sütőt 220-230°C-ra (ha van pizzaköved, tedd be előmelegíteni).
  2. Nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 3-4 mm vastagságú kör alakúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakőre.
  3. Kend meg a paradicsomszĂłsszal, majd szĂłrd meg a reszelt sajttal.
  4. Helyezd rá a szalámi szeleteket, egyenletesen elosztva.

4. Sütés

  1. Forró sütőben süsd 10-15 percig, amíg a sajt szépen megolvad, és a szélek aranybarnára pirulnak.
  2. Ha extra ropogós aljat szeretnél, helyezd közvetlenül egy forró pizzakőre vagy tepsi hátuljára.

🍽 Tálalás

  • Frissen, forrĂłn a legjobb!
  • Tálalhatod friss rukkolával, parmezánforgáccsal vagy egy kis csĂ­pĹ‘s olajjal.
  • Egy pohár vörösbor vagy egy hideg kĂłla tökĂ©letes kĂ­sĂ©rĹ‘je!

🔥 Tippek és trükkök

  • Ha vĂ©kony tĂ©sztát szeretnĂ©l, ne hagyd tĂşl vastagra nyĂşjtva, Ă©s ne keleszd másodszor sĂĽtĂ©s elĹ‘tt.
  • Ha vastagabb, kenyĂ©rszerű tĂ©sztát szeretnĂ©l, formázás után hagyd mĂ©g 15-20 percet kelni a tepsiben.
  • RopogĂłsabb állagĂ©rt a sĂĽtĂ©s vĂ©gĂ©n pár percig kapcsold be a grillfunkciĂłt.
  • Ha fűszeresebb pizzát szeretnĂ©l, a szalámi alá kenhetsz egy kis csĂ­pĹ‘s paprikakrĂ©met vagy chilipehelyt szĂłrhatsz rá.
  • További variáciĂłk: tehetsz rá olajbogyĂłt, gombát, paprikát vagy extra mozzarellát.

Jó étvágyat és élvezd a tökéletes házi szalámis pizzát! 🍕🔥

Share This Article
Sokrecept.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.