6 csípős chutney recept

6 csípős chutney (ejtsd: csatni) recept, mely az indiai szubkontinens csípős étele. S az élek emésztését elősegítendő fogyasztják.

Rendszerint gyümölcsökből vagy zöldségekből készítik, zöld csilivel, ánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, curryvel, köménnyel, kurkumával, cukorral (édesítőszerrel) és ecettel, s még pár egyéb fűszerrel.

A chutney eredete

A chutney ízvilágát eredetileg az angolok ismerték meg Indiában. S onnan kezdet el terjedni a közvetítésükkel először a távol-keleten, majd az egész világon.

A chutneyt egyre többen ismerik ma már idehaza is, főleg a vegetáriánus és az indiai ételek kedvelőinek kedvence.

S amennyire különleges a chatney íze, annyira egyszerű elkészíteni. Néhány egyszerű lépés, s némi idő szükséges ahhoz, hogy a chutney ízvilágát akár otthon is élvezhessük.

Az elkészült chutney állaga és édessége a magyar lekvárokhoz hasonlít, de intenzíven fűszeres és nagyon csípös. Azt mondják, hogy az eredeti indiai csatni annyira égetően erős, hogy nem tudod megenni, de annyira édes és finom, hogy képtelenség meghagyni a tányéron.

chutney recept
Egy ízletes chutneyt akár télire is készíthetünk.

Mangó chutney

A mangó chutney az egyik legnépszerűbb idehaza. Mint a legtöbb csatniban, ebben is keverednek az édes, a csípős, kesernyés és a sós ízek.

Az alapvető hozzávalókon kívül szokás az alapvető hozzávalókon kívül kardamon, szerecsendiót, fokhagymát és vöröshagymát is hozzátenni. Melyek nagyszerűen kiemelik a mangó ízét.

Mangó chutney recept —>

Körte chutney

A körte chutney egy igazi magyar változat, hiszen a körte Indiában nem igazán ismert gyümölcs. De az íze igen finom és egyedi, bármely más chutneyval felveszi a versenyt.

Amire mindenképpen érdemes odafigyelni a körte chutney előkészítésénél, hogy a körte megházát alaposan vágjuk ki, mert a főzés hatására a magház nem puhul meg, s kemény marad.

Körte chutney recept —> 

Szilvás Chutney

A szilvás chutney is egy mérsékelt övi chutney változat, melynek kesernyés alapíze jól kiegészíti a chutneyk savanykás, csípős ízvilágát.

Amire kiemelten fontos figyelni, hogy hasonlóan a magyar szilvalekvárokhoz, a szilvás csatni is képes bélpanaszokat okozni, hogy egyszerre semmi kép se együnk belőle sokat.

Szilvás chutney recept —>

Hagyma Chutney

A hagyma csatni többféle hagymából is készülhet, igazodva a saját ízlésünkhöz.

Van, aki kifejezetten lilahagymából készíti a hagyma chutneyt, van aki fokhagyma, vöröshagyma és fokhagyma elegyét használja, míg mások inkább csak vöröshagymából.

Bárhogyan is legyen, igazán nagyszerű kiegészítője a sült húsoknak, mely az ünnepi ételeket különlegesebbé teheti.

Hagyma Chutney recept —>

Alma chutney

Az alma chutney talán az egyik legfinomabb chutney, mely a mellett, hogy a csípős jellege miatt fűtő hatású, az alma műsítő hatását is magán viseli.

Természetesen az almának a magházát ugyan úgy érdemes alaposan kivágni, mint a körtéét, de az eredmény szinte bármilyen húsos és vegetáriánus ételhez jól passzol.

Alma chutney recept —>

Paradicsom csatni

A paradicsom csatni egy igazi fúziós étel, hisz a paradicsom egy dél-amerikai növény. Az ezerötszázas évekig az óvilág nem is tudott a létezéséről. S a száraz indiai szubkontinensen nem is igazán terem meg.

Ettől függetlenül igazán jól illik a csatnik fűszereres ízvilágához a paradicsomok savanykás-édes alap íze. Amit a sokféle indiai fűszer remekül kiemel, kiegészít.

Paradicsomos csatni —>

Csatni télire

A csatni gyakorlatilag egy fűszeres lelkvárnak is tekinthető, amit ennek megfelelően télire is el tudunk tenni.

Az elkészült chatneyt forrón előre kimosott, fertőtlenített dunsztos üvegekbe téve dunsztba tehetünk, s miután az üvegek kihültek, egy kamrában akár egy évig is eláll.

A kibontott üvegeket érdemes hűtőben tartani, mert úgy a kibontás után akár még hetek múlva is élvezhetjük az ízét.

Jó étvágyat az elkészült chutneyhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük