7 ízletes lencse recept

7 finom lencse recept: levesek, főzelékek és saláták fűszerekkel, esetleg zöldségekkel, az elkészítés lépéseinek részletes bemutatásával.

A lencséből lehet készíteni leves, főzeléket és salátát is, s az elkészítéshez felhasználhatunk az idehaza jól ismert barna lencsét, de akár vöröslencsét is.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a kétfajta lencsét picit másképp kell megfőzni, s másképp is kell fűszerezni. Mert a kétfajta lencse alapvetően más karakterű étel (jobban különböznek egymástól, mint a tarkaka bab a fehér babtól).

Lencse leves

A legegyszerűbb étel, amit lencséből készíthetünk, az a lencseleves. Ráadásul nem nem csak egy féle módon, hanem különböző zöldségeket és fűszereket felhasználva többféle képen is,

Mivel a lencse ízét jól kiemeli a füstölt hús ízvilága, érdemes az elkészítéshez füstölt hús levét használni.

S az is egy jó lehetőség, ha sárgarépával, a fehérrépával és a krumplival egy finom és tartalmas levest készítünk a lencséből.

lencseleves füstölt hússal
lencseleves füstölt hússal

Lencse leves füstölt hússal —>

Vöröslencse leves

Lencseleveset készíthetünk akár  a vöröslencséből is. Főleg azért is, mert a vörös lencsét nem kell előre báztatni, s pillanatuk alatt megpuhul.

Az alábbi recept egy kifejezetten magyaros (egyszerű) vöröslencse leves receptjét mutatja be. Melyet akár egy kezdő szakács is könnyedén elkészíthet.

Magyaros vöröslencse leves —>

Lencsegulyás

A lencsegulyás abban tér el a lencselevestől, hogy a lencsét és a húst egyszerre, egy lében főzik meg. S a végén a zöldségek ezek mellé kerülnek bele, s abban puhulnak meg.

A felhasznált húst egy paprikás-hagymás alap felengedett levében kezdik főzni, ami lehet akár marha, akár sertés hús is. S amikor az összetevők megpuhultak, csipetkét szaggatnak bele, s avval lesz teljes a végeredmény.

Lencsegulyás recept —>

Lencse főzelék

A lencsefőzelék az egyik legismertebb és legkeresettebb lencsés étel idehaza. Minden második háznál újévkor lencsefőzelék kerül az asztalra ebédkor.

Elkészítése során érdemes ebben az esetben is valamilyen (füstölt)hús levet használni, Amit a fégén kesernyés, csípős és savanykás összetevőkkel tehetünk igazán egyedivé.

lencsefőzelék recept —>

Vöröslencse főzelék

A vöröslencse főzelék főleg a Dél-Mediterrán vidék kedvelt étele. Némileg más a fűszerezése, mint a barnalencsés változatnak.

A vöröslencsét nem magában főzzük meg, mint a lencsefőzeléknél, hanem, a lencseleveshez hasonlóan, a hagymás alaphoz adjuk hozzá a főzőlét és a lencsét. S a végén nem tejföllel és ecettel savanyítjuk meg, hanem joghurttal.

Vöröslencse főzelék recept —>

Lencse saláta

A lencse saláta egy igazi zöldséges étel. Ízletesen megfőzött lencsével, zellerrel, sárgarépával, hagymával, fokhagymával.

Mely nagyszerű étek akár önmagában is, vagy zöldségköretnek ebédhez. S amit akár egy túrára is magunkkal vihetünk élelem gyanánt.

Lencsesaláta recept —>

Vöröslencse saláta

Természetesen vöröslencséből is lehet ízletes salátát készíteni. Melynek elkészítése fél óra alatt megvan, s hagymás, lilahagymán kívül más zöldséget nem is igazán kell hozzá felhasználni.

S míg fő a vöröslencse, a édes-savanykás-fűszeres öntet is könnyedén elő lehet készíteni.

Vöröslencse saláta recept —>

Jó étvágyat a lencse receptekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük